7.2.09

Pončo, kapa i grejači

U stvari, pončo i nije baš gotov. Biće kada ga krojačica uzme u ruke ili devojka kojoj je namenjen. Istkala sam metražu, ali sam zaboravila da je fotografišem. Ovako izgleda kada se tkanje skine sa razboja tj. ovo su ostaci osnove. Možda nešto i može da se nasluti.


Pre nekoliko dana sam prvi put čula rečenicu na koju čekam nekoliko "desetina" godina.
-A kada sam ja na redu? I meni treba kapa! - rekao je moj muž, a ja sam ostala bez teksta. Ovo je prvi put da on nešto želi da nosi od mojih ručnih radova. Davnih godina kada smo počeli da se zabavljamo želela sam da mu ispletem končani žakar džemper. Prevrnuo je očima i ja sam džemper isplela tati. Posle se pokajao, ali bilo je kasno.


To je bio moj veliki poduhvat i nekako sam posle tog džempera i prestala da pletem. Usledila je duža pauza (skoro petnaest godina), počela sam da tkam i na pletenje sam skroz zaboravila. Do prošle godine. Tada sam otkrila ovaj divan svet blogova, dobila inspraciju i ponovo krenula.
Kapu sam brzo uradila, ali je i sunce granulo, pa nije imao prilike da je nosi. Uglavnom, osladilo mu se, pa ja sad opet pletem kapu.

Velikom detetu sam uradila grejače za balet.


Ovih dana razmišljam o nekom ozbiljnijem poduhvatu (pletačkom), ali nikako ne mogu da se odlučim. U obzir dolaze: džemper za malo dete, prsluk (opet) za mene, tunika za veliko dete... Ni sama ne znam, ali u medjuvremenu neću biti besposlena, sigurno. Pozdrav, Tanja

16 comments:

  1. Dobro si napravila što mu nisi plela dok ti je bio dečko ... znaš za prokletstvo prvog džempera za dečka? Sad kad ste već tolike godine u braku, slobodno mu pleti. Taj džemper koji si isplela svom ocu je prekrasan, još uvijek nosiv i moderan. Svaka čast, ja nemam hrabrosti plesti s toliko boja. Šteta što tkanja nisi uslikala, ja sam totalni antitalent bez mašte, tako da vidim samo niti koje ni uz najbolju volju ne mogu zamisliti kao platno :-(

    ReplyDelete
  2. Sjajna si, kao i uvek!
    I lepo sto je muzic dobio kapu, posle toliko vremena, vise ce ceniti.
    Kiss!

    ReplyDelete
  3. Ovaj džemper je pleten ručno????? Auuuuu! Dakle, ovo ne može ni vrhnski pletač. ovo može samo tkalac-pletač! (Ja bih nakon ovoliko rada s bojama odustala od pletenja na 20 godina i to u sred džempera! :) )


    Jaoo, ljudi, pa ja ne znam ništa o tom prokleCvu! O'm me podučite da ne "nagraišem"! :) To nema na internetu! :D

    ReplyDelete
  4. Dzemper je divan ! Ne samo dobro uradjen, vec su boje stvarno predivne !!

    A sto se tice prokletstva .... hm, kad sad bolje razmislim, sa svim zenama kojima sam plela ostala sam drugar .... a momcima, bio momak ili drugar ... vrlo brzo rastali smo se ne bas bez emocija :( Mozda svarno ima nesto u tome.

    ReplyDelete
  5. Dakle,radi! QQ ! Pa, ništa ja to nisam znala! Onda treba kape i šalove praviti bar dok se ljude ne "legalizuju"! :)

    ReplyDelete
  6. @romantales-nemam pojma za prokletstvo prvog džempera, ako imaš vremena napiši!
    @nena3110-veruj mi da sam jako bila iznenadjena, sve nešto razmišljam i džemper da mu pletem!
    @zMaja-boje su moja velika strast, obožavam ih svuda i uvek.A što se legalizovanja tiče, ja sa svojim mužem živim nelegalizovano punih 17 godina i veruj mi baš mi je dobro.
    @magrit-ja ranije nikom ništa osim sebi plela nisam, tako da za prokletsvo ne znam, čekam Romantales da nam ispriča!

    ReplyDelete
  7. ja sam mužu isplela prsluk prije braka i nosio ga je tako dugo dok ga moljci nisu dokrajćili!

    Ali, djevojko, kad već tako lijepe stvari izrađuješ - slikaj ih na danjem svijetlu!!!!! Ovako nam uskraćuješ užitak!

    ReplyDelete
  8. Pokušavam izbrojati s koliko je boja pleten pulover. Sedam, ako se ne varam. Svaka čast.
    Jedva čekam vidjeti gotovo tkanje, ne sumnjam u vrhunski rezultat.

    ReplyDelete
  9. Džemper je fantastičan, svaka čast! Toliko je uredan da, bez uvrede, izgleda kao da je pleten na mašini. A i večit je, još se može nositi.

    Baš mi žao što se ne vidi ono istkano, ajd' ako budeš u prilici, slikaj kad bude pončo gotov.

    Što se prokletstva tiče, postoji verovanje da kad ispleteš džemper voljenoj osobi, ubrzo ćete raskinuti, često čak i pre nego što je džemper gotov. Neverovatno, ali postoji čak i odrednica na Wikipediji, pa koga zanima, samo neka ukuca "sweater curse". A i u jednom broju onlajn časopisa Knitty postoji članak na tu temu (http://knitty.com/ISSUEwinter02/FEATsweatercurse.html).

    ReplyDelete
  10. Dok se ja javim Misha vam sve lijepo objasni :-)
    Dakle, ne treba plesti ništa, ni kape ni šalove ni čarape, a još manje džempere muškarcima koje volite, a koji vam još nisu muževi, "prokletstvo džempera" učinit će da veza pukne. Možda samo ubrzava prekid, po meni. Naime, ako je veza takva da on već planira brak s tobom i jedva čeka vjenčanje (moj slučaj)ručno pleteni džemper će ga oduševiti - mm još uvijek nosi taj prvi džemper i obožava ga, iako sam mu polije jednako, a ko ne i ljpših oplela. No, ako muškarac nije siguran u vezu, brak mu nije ni na kraj pameti, ručno pleteni komad odjeće vidi kao signale sa ženske strane, skoro kao pritisak, jer plete se samo za posebne osobe, nitko ne ulaže toliko vremena i truda da svojim rukama napravi nešto za osobu koja nije "posebna" u našem životu. Pletenjem džempera kao da ih žele uplesi u mrežu braka, tako nekako oni nesigurni u vlastite osjećaje doživljavaju pleteni poklon i već se vide u različitim vunenim vestama, možda i debelim čarapama na nogama, daleko od zabave i "života"... i ubrzo nakon toga pobjegnu iz života onih koje su e prekrasne džempere oplele.

    ReplyDelete
  11. Šta mi nitko nije prije rekao za to prokletstvo???
    Ja bi bila i dugi kaput isplela!!!
    Ovako imam muža...:(

    ReplyDelete
  12. @sandra-izgleda da si samo ti ovde izuzetak:)!Moraću zaista da fotografišem po danu, ali nekako mi je zgodno uveče, imam više vremena.
    @mirjana-tako nekako, rekla bih i ja da je bilo 7 boja.
    @misha,romantales-hvala vam na iscrpnim obaveštenjima, interesantne pričice.
    @dea-čovek se uči dok je živ:)!

    ReplyDelete
  13. Džemper je fantastučan,sviđaju mi se takve šarene stvari ali se ne usuđujem upuštati u takve poduhvate...
    Pre par godina sam isplela mužu kapu i potcenila njegovu glaaavu-ispala je premala,i od tada savki put kada se ponudim da mu napravim nešto ni ne završim rečenicu već natrčim na NE :D

    ReplyDelete
  14. Wow, pulover s toliko boja ja ne bih imala volje zavrsiti. Svaka cast, predivan je.

    ReplyDelete
  15. Svaka cast na djemper! I ja ne bi koristila toliko boje..sve je to predivni ali ja nemam strpljenja. Skidam kapu :)

    ReplyDelete
  16. Hahaha...poucne price, nema sta...hahaha
    Nadam se da je maler razbijen, radovi su Ti prelepi!
    PS.
    Isplela sam SVASTA i SVIMA, a `covek mog zivota` je dobio samo jednu zimsku kapu za ove `tri banke`...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...