14.11.11

Autorska prava!?




Čitam ja jutros novine, naš novosadski "Dnevnik", kad naleteh na fotografiju iz ovog posta. Lepo sam se trgla. Naravno, nije naveden izvor, a i što bi, pa valjda je ovaj internet blago sa kojeg uzmeš šta ti treba i ne moraš nikom ništa da objašnjavaš!


Ni sama ne znam što sam se iznervirala (ne dešava mi se često), al' baš mi je zasmetalo. I to rubrika koju mnogo volim...

19 comments:

  1. Uf. Neugodno! Jesu li te uopće spomenuli u tekstu, nisam uspjela vidjeti. Ako ništa, mogli su barem pitati.
    Svašta :((
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  2. poptuno razumijem zasto si se iznervirala! Meni ne smeta kad neko "ukrade" moju ideju i pokusa da napravi nesto slicno ...valjda po logici da to nikad ne moze da bude isto kao moje (moze da bude bolje ili gore, ali jednako bas i ne moze). Ali kad mi ukradu sliku - e na takve stvari mi rogovi niknu ! A sretala sam puno takvih slucajeva,cak ponekad jos i stave cijenu, kao to je njihov rad, rade ga po narudzbini i kosta "toliko i toliko". U takvim slucajevima se jednako iznerviram bilo da je u pitanju moja slika ili tvoja ili bilo cija poznata slika u galeriji ili casopisu kome ne pripada.

    ReplyDelete
  3. Svi mi gledajuci po internetu nalazimo kreativne ideje koje nam se jako svidjaju. Kad pokusamo napraviti nesto slicno, prvobitna ideja se ponekad i ne primjecuje.
    Medjutim, ovo je nesto drugo. Ovo je original tvoj uradak i tvoje noge (zar ne?). nadam se da ces napisati pisamce svojim omiljenim novinama.

    ReplyDelete
  4. Da si ih odma' nazvala i j... im kevu! Ako nećeš ti, zvaću ja!!! Ako ništa drugo, fotografija je tvoja! (O nogama da i ne govorimo ;) )

    ReplyDelete
  5. Da,to je jedan od onih pomiješanih osjećaja,kada ti imponira,ali i ljuti.Ja bih ih barem "obavijstila" o učinjenom,da se bar malo posrame!

    ReplyDelete
  6. Zvala si ih ?
    Nemoj da te mrzi.... nemoj ni da se stidis.

    Potpis na slici donekle sprecava ovakve stvari ....

    ReplyDelete
  7. Uffffff, jako sam besna, moram ponovo da ostavim komentar! Ja od danas bojkotujem Dnevnik! (Osim Teofilove kolumne)

    ReplyDelete
  8. Ma samo pozvati i proveriti sta i kako, mozda je samo propust (u sta sumnjam, ali dobro, mozes im bar dati sansu da "propust" isprave). To je najbolje resenje.

    ReplyDelete
  9. Zvala "Dnevnik", rekli su da će ispraviti. Pa, ajd' da vidimo i to!
    Čak sam i dobila kompliment da su zepe mnogo slatke:)!

    ReplyDelete
  10. Bas mi je drago da si ih zvala. Kakav bezobrazluk! Pa bar da su te pitali za dozvolu!

    ReplyDelete
  11. E baš da vidim KAKO će ispraviti!

    ReplyDelete
  12. Neka isprave tako da objave članak o tebi, s tvojim nogama, rukama i glavom.S tvojim radovima. I potpišu te kao autoricu. To je jedina prava ispričnica.

    ReplyDelete
  13. Ni ja ne bi bila zadovolja da su mi izasle samo noge u novinama ...ako bas mora onda nek bude tu negde i glava da se zna ko sam ja:)

    Jako me zanima kako ce ispraviti gresku!Pozdrav

    ReplyDelete
  14. Kad bi to bilo jednostavno, trebalo bi ih tužiti da im to više nikada ne padne na pamet! Ovakve stvari obeshrabre ili pak ojačaju onog čiji original ukradu! Ja želim da tebe ojača!
    Lp

    ReplyDelete
  15. ma udri, stani na rep...nek zacvili..
    ja slucajno naleteh, ne znam kako na ovo, ali mi je iskreno zao autora. Treba lopove kaciti na krst...tako je... i ja podpisujem... oni sto su se mucili tamo u 2005 godini negde daleko, ne vazi se..ali ovi od prosle godine tu blizu...e oni su pravi autori..nemoj tako..stisni jako..jako na rep... ;)

    ReplyDelete
  16. i ovi najnoviji autori.. e oni su bas preterali... mislim...

    ReplyDelete
  17. javi ako se i kako se iskupe :-* bezobrazluk!

    ReplyDelete
  18. Nema iskupljivanja, UKRALI su tvoju fotografiju na kojoj je jos i tvoj rad! Mislim da bi trebala da ih tuzis.Na forumu Dizajnzone imas nesto na tu temu.Znam za slucaj od pre godinu, dve, coveku su neke novine maznule fotku zime na Zlatiboru (ili tako nesto, nebitno). Tuzio ih je i od novca koji je dobio kupio je lepu novu fotoopremu.Tako s njima treba (na tvom blogu imaju tvoji podaci, kontakt, znaci LEPO SU MOGLI DA TE PITAJU ZA ODOBRENJE).Zakon je na tvojoj strani, a odluka na tebi! Puno pozdrava!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...