4.9.12

Zeleni post

E, ako ste mislili da ću da pišem o ekologiji, prevarili ste se:))
Naime, mene tako s vremena na vreme uhvati želja da se bakćem sa cvećem. Mislim, nije to sad pravo cveće (nije ni plastično), već zelenilo i to ono kućno i okolokućno! Na sreću taj napad me brzo prodje, pa onda opet nastavim po starom. Hoću reći, nekad prodje po ni sama ne znam koliko dana da ne zalijem cveće, pa se ono jadno skroz otrombolji, ali infuzija mu uvek dodje u poslednji čas.  Imam nekoliko omiljenih biljaka kao što su lipa (u dvorištu), japansko drvo, drvo života, poneki kaktus (i on ume da "crkne") i naravno čuvarkuća. E, o tome sam htela da pišem.


Čini mi se da je čuvarkuća jedina biljka koja me stvarno hoće. Verovatno zato što nije mnogo zahtevna, što raste gde kod, što je lepa i zelena... Ali dogodi mi se da je malo zapostavim, pa se jako razmnoži i saksija joj postane mala.
Pre nekoliko dana sam dobila na poklon ove dve divne saksije i  odmah sam znala šta ću sa njima. Sin me je pitao da li ću iz njih da pijem kafu!? Doduše, kad malo bolje razmislim, ideja mu uopšte nije loša, ali već imam jednu sličnu razigranu štraftasu šolju za kafu...


Tako su mi čučnule i uz kuću i za čuvarkuće koje sam malo htela da obradujem seljenjem na novo mesto. Neka imaju mesta da dišu, tako su lepe i velike.
A kad porastem, onda ću da imam puno, puno sukulenata i to različitih vrsta, pa ću da se zabavljam do mile volje....

7 comments:

  1. "Bolje čuvarkuća na kući nego dva psa ispred kuće"!Telepatski si mi maznula ideju:))Ona je sukulent koji zaslužuje svo poštovanje.Lepo si je udomila!

    ReplyDelete
  2. čuvarkuće je mani super biljčica. i krsano izgleda.

    a i zdrava je. stare žene su nekad znale sveko malo čupnuti listić i pojesti. i ja se spremam na to, imamo osam komada na prozoru, čisti bio uzgoj :).

    osim toga iscijeđeni sok od lista čuvarkuće je dobar za liječenje upale uha. testirano lično mnogo puta.
    vjerujem da to već znaš, ali eto možda pročita neko ko nije znao :)

    ReplyDelete
  3. Ja sam od ove godine počela nešto brljati oko cvijeća, i tako mi je drago što su mi gladiole uspjele :).
    Čuvarkuća mi je super biljka, i potpisujem ovo što je Cekeruša rekla, sjećam se kad sam bila mala kako me mama slala da uberem par listova kad zaboli uho.

    ReplyDelete
  4. krasne su i čuvarkuće i saksije :)
    a i sukulenti će biti, jednog dana...

    ReplyDelete
  5. Meni vrtlarstvo nikako ne ide. Vjerovatno bih i te čuvarkuće ubila. Ali su mi fora teglice u koje ljudi stavljaju svoje biljke. Jedva čekam da vidim u kakve ćeš ti teglice staviti te tvoje kada narastu.

    ReplyDelete
  6. I Ja imam čuvarkuću na simsu koja samu sebe održava. No, ovo leto će je, čini mi se, dokrajčiti, bez obzira što se ja mučim da je održim u životu.
    Sukulente i kaktuse obožavam! :)

    ReplyDelete
  7. Baš su lepe, a tek saksije :)
    Nećeš verovati, ali baš u nedelju sam od mame donela jednu...moja mama ih gaji jako puno.
    kažu da su lekovite, mada doktori negiraju, mnogo puta mi je sok od lista pomogao kod bola u uhu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...