30.8.12

Google mog detinjstva


Danas sam nešto pala u sentiment i dohvatila sam ovu knjigu da se malo podsetim kako je izgledao život bez kompjutera, gugla, vikipedije i svih mogućih stvari koje danas olakšavaju život. U stvari, nije baš da olakšavaju život, pre bih rekla da nam je dostupnost informacijama brža i lakša. I možda bolja! Ali ništa ne može da zameni list papira pod prstima, miris hartije i ono osećanje uzbudjenja kad pronadjem ono što sam tražila. Pa ako sam zbog toga morala da prelistam nekoliko knjiga... sreći nije bilo kraja. Danas kada to pričam svojoj deci, vidim po njima da ne mogu da razumeju. Gledaju me belo, što se nekad govorilo, k'o tele u šarena vrata!
Ovo su bile enciklopedije i knjige koje su obeležile moje detinjstvo i utoljavale radoznalost, kao i  glad i žedj za znanjem.




Politikin zabavnik je bilo obavezno štivo i sa nestrpljenjem sam čekala svaki petak! Danas toga nema, moji klinci ne kupuju novine, knjige slabo čitaju (na moju veliku žalost), a bez kompa ne mogu da zamisle život. (Ne mogu ni ja, ali znam kako je bilo bez njega:)))
No, možda se nešto i promeni....

15 comments:

  1. eee ja se secam decijeg sveznanja!! ali nije isti omot (ili izdanje) kao ove tvoje na slici, i ima ih...ju, zaboravila sam 7 ili 9 ili 10 ?! e sad bih citala da su mi pri ruci

    ReplyDelete
  2. Citanje knjiga u papirnom formatu nema cenu! Navadi ih sa epskom fantastikom i reci im da u knjigama ima vise dogadjaja nego sto je prikazano u filmovima. I da ne zaboravim, Serlok Holms je potpuno drugaciji u knjigama (zanimljiviji) od onog u serijama. Sigurno ces naci nesto sto ce im se svideti. A kad jednom pocnu da citaju, nece stati. Mada moram da priznam da je ta faza kod mene pocela tek na studijama.

    I mi imamo neke od ovih enciklopedija. Kao sto rece Meggy, i moja verzija ovih sa zadnje slike se sastojala od 10 komada.

    Iskreno se nadam da ce se knjige u papirnom obliku stampati jos duuuugo.

    ReplyDelete
  3. Još uvek viđam u prodaji 1000 zašto 1000 zato. No retko ko sada bi kupio. Jako je teško motivisati danas decu za čitanje.

    ReplyDelete
  4. 1000 zasto 1000 zato volim i cuvam kao i kolekciju Zabavnika od '86 do 90 :))

    ReplyDelete
  5. Vidim da imamo sličnu kolekciju "znanja", i ja svoje ljubomorno čuvam iako ni sama ne znam od koga... i mene moj sin bijelo gleda kad mu predložim neku od enciklopedija, kao sve se brže nađe na netu, čak i na mobitelu... a nema pojma koji je gušt istraživati novu enciklopediju...

    ReplyDelete
  6. 1000 zašto, 1000 zato :D. Zbog te knjige sam bila mala sveznalica :D

    ReplyDelete
  7. Lepo napisano.Za koju godinu necemo se ni razumeti vise sa generacijama "dece kompjutera"...A ja se jedva snalazim na jednom obicnom blogu,malo-malo nesto zabrljam,bruka moja!:))

    ReplyDelete
  8. Eh kako sam voljela listati i citati Cudesni svijet Walta Disneya i 1000 zasto 1000 zato, bas me nesto dirnulo u srce i vratilo uspomene iz djetinjstva. 1000 zasto 1000 zato je jos uvijek u zivotu, a Disneyev svijet vec odavno nije, od silnog listanja se raskupusao i raspao. Bas fino da si nas podsjetila na ove knjige

    ReplyDelete
  9. Da li bi prodala Plavog Walta? Trazimo ga vec duze vrijeme..Poz! Incoknito.

    ReplyDelete
  10. na žalost politikin zabavnik danas je blijeda sjena onog koji smo mi čitali kao djeca.

    ima i sada lijepih enciklopedije i knjiga za djecu nekih novih autora. samo treba malo protegnuti noge do knjižare i potražiti :)

    ReplyDelete
  11. @incoknito - ne bih je prodavala, ali ako naletim na nekoga ko bi, javljam!

    ReplyDelete
  12. Razumijem. Ne bih ni ja :) incoknito

    ReplyDelete
  13. Malo me sram priznati da je Google mog djetinjstva bila Altavista ;-)

    ReplyDelete
  14. Bogami, imam iste knjige koje sam čitala svojoj deci, kao i ti.
    Čuvam ih za svoje unučiće. Ona enciklopedija, komplet bajki i one kako, zašto, koga, čega, takodje imam i čuvam, mada je sigurno dobar deo toga malo smešan, u današnje vreme. Ipak je to pisano pre trideset i kusur godina, a za u tom periodu desile su se mnoge neverovatne i čudne stvari.

    ReplyDelete
  15. Prevrnuh sve da pronađem Čudesni svijet Walta Disneya ali niko neće da proda :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...