13.11.15

Pleteni šal za početnike

Moja velika Indijanka sve češće i sve radije nosi stvari koje ispletem. Ranije je to bila čista seljačija (tako je govorila), ali na sreću vremena su se promenila. Sada ne samo da nosi, već izražava i želju da joj se nešto isplete. (Još uvek nije u stadijumu da se dohvati igala, ali ko čeka taj i dočeka...)


Jedan dan je samo došla i pitala me da li bih znala da ispletem veliki, debeo, rebrasti šal? Čuj, da li bih znala? Idi dete, mislim se u sebi onako skromno, pa valjda sam ja neki majstor za pletenje;)))


Istog trenutka odem kod Nace, kupim 4 klupka Vučjanke St. Geogre i navalim na pletenje.


Dakle, ako vam se dopada ovakav šal i znate samo osnove pletenja (da započnete, da radite prave i obrnute petlje i da pletivo završite) onda ste na pravom mestu i onda je ovo šal za vas.Za ovaj šal je potrebno sledeće:
4 klupka Vučjanke (125 din je klupko, ca. 1 evro)
igle za pletenje br. 7
igla za vunu (da uvučete krajeve)
i to je to.
Mustra glasi ovako:
broj petlji deljiv sa 4 plus 3 petlje
nametnete 71 petlju
prvi i svi ostali redovi:
2 petlje pravo, 2 petlje obrnuto pa tako raditi sve do tri petlje pred kraj, onda 2 petlje pravo, 1 petlja obrunto
i tako sve dok imate vunice.
To je sva mudrost.I da ne zaboravim, dakle od  četiri klupka i sa iglama br. 7 šal je ovih dimenzija: 35cm x 190cm. Ako se blokira biće i širi i duži. I sve to za samo 500 din.
Pletete?

10 comments:

 1. Jednostvano a prelijepo. I meni se ranije sestra smijala a sad stalno želi nešto da joj ispletem :) Trenutno joj pletem jedan šal..pa čitam ovaj post i smješkam se :) Pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Na sreću pa se vremena menjaju;) Samo čekam da uzme igle u ruke...

   Delete
 2. Bravo Bensi, pozdrav. Loredana.

  ReplyDelete
 3. Odlično! Verujem da će mnogima koristiti :)

  ReplyDelete
 4. Pletam :)
  Mada više volim da heklam :)

  ReplyDelete
 5. Divan je ovaj šal... Ja sam oduvek ovako nešo htela... Nadam se da ću sada uspeti, iako sam baš pravi, pravi početnik.
  Imam doduše igle broj 6 i 10 :D a i vuna više ne znam koja je... :D parala sam šal od pre što sam bila pokušala da pravim :D

  ReplyDelete
 6. But… the first thing My spouse and i famous inside whole connected with Cordain's CURRICULUM VITAE appeared to be this specific: there isn't any reference to Robb Hair at any place. https://imgur.com/a/EHcauPR http://ixrm6h7xkv.dip.jp https://imgur.com/a/lXctGgk https://imgur.com/a/jIqlgke https://imgur.com/a/sdADmuA https://imgur.com/a/q3LFBWc http://5vdd1ir2cf.dip.jp

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...