6.5.08

Kraće jugonostalgično putovanjeOvih dana sam se malo ulenjila, u stvari pre nekoliko dana smo se vratili sa jednog kraćeg putovanja i od tada pokušavam da se vratim na staro. Bili smo na Plitvičkim jezerima (posle više od dvadeset godina), obilazili smo Kvarner i Istru, putovali kroz Bosnu dolinom reke Une (ime naše ćerke). Muža i mene je uhvatila jugonostalgija, a želeli smo i klincima da pokažemo u koliko "velikoj" zemlji smo mi nekada živeli. Naravno, to njima i nije nešto značilo, jer su samo zapitkivali: "A kada ćemo stići?, Kuda sad idemo?, Gde ćemo spavati?, Šta ćemo jesti?, Da li je sad carina ili plaćamo putarinu?" Čista proza!
Na žalost, vreme nam i nije bilo lepo, kiša i sunce su se smenjivali, tako da i nismo u potpunosti mogli da uživamo. No, malo smo promenili sredinu, napunili baterije da izdržimo do kraja školske godine i odlaska na more. Prisetili smo se nekih davnih dana i školskih ekskurzija u Umag, koji nam je sada izgledao nekako tužno i pomalo dosadno. Možda i zbog lošeg vremena, jer mi kontinentalci kad odemo na more, to bude samo u sezoni kad zvezda ugreje i tada otpadamo od vrućine. Još ako je more toplo, pa ne možeš da se rashladiš, tada stvarno poželiš jednu malu košavu sa Dunava.
Na put sam uredno ponela igle i konac, ako se slučajno desi zastoj u saobraćaju, a pošto do toga nije došlo, moj alat je ostao neraspakovan u torbi. Pošto se još uvek oporavljam od puta, perem i peglam gomile veša, uredjujem terasu i sadim cveće, javljam se ponovo čim bude nešto novo. Tanja

5 comments:

 1. Prekrasna je tvoja obitelj!

  Znaš, nije mi palo do sada na pamet, ali evo toj, novoj generaciji djece izlet do Pule i Plitvica je put u inozemstvo.

  ReplyDelete
 2. Eeeee,.....
  Umag , bracno putovanje, lepe uspomene,...
  Zarazna je ta tvoja nostalgija, ali lepo je secati se!

  ReplyDelete
 3. Drago mi je da si putovala, i ja sam prošli vikend bila u Međugorju i usput obišla Makarsku. A kad vidim more...ostala bih zauvijek!
  Pretpostavljam da ti je bilo lijepo na Plitvičkim jezerima, tamo je uvijek lijepo, vjerujem da se svidjelo i tvojoj dječici.
  S dolaskom toplijeg vremena moja bi djeca stalno negdje putovala, pa i ja, priznajem!!!
  Jedva čekam ljeto, ove godine odredište je Hvar.

  ReplyDelete
 4. Ah ta nostalgija:)Koliko god zeljeli da nase utiske i sjecanja prenesemo svojoj djeci,oni ce ipak na kraju imati neke svoje nostalgije,ali sam sigurna da je i vama njima ovaj put puno znacio i da ste se lijepo proveli :)

  ReplyDelete
 5. Ima nas jugonostalgičara još! Svake godine planiramo, kako čemo iz Slovenije kroz Hrvatsku i Bosnu do Sarajeva, pa Mostar, Crna Gora, kanjon Drine, Ohrid i tako te 'naše' destinacije... Moja mala je još mala za te stvari, ali se nadam, da ču joj uspjeti prenijeti nekoliko lepih osječaja za našu bivšu državu, kad poraste, naravno.
  Ove godine, izgleda, ipak čemo skoknuti samo do Istre i malo u Bosnu.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...