4.2.10

Generalna proba

Još prošle godine kupila sam knjigu Elizabeth Zimmermann "The opinionated knitter" iz samo jednog razloga. A to je ovaj:

Ova amorfna masa kad se sastavi postaje presladak džemperak. Radi se u jednom komadu i samo se sastave rukavi. I to je sve.
No, kako bi nam život bio zanimljiviji, mom razočarenju nije bilo kraja kada sam pročitala uputstvo i shvatila da nemam blage veze šta treba da uradim. Sve mi nekako poznato zvuči, ali ja ne znam šta konkretno treba da radim. Celo uputstvo je napisano u jednom kratkom pasusu. Batalila sam knjigu i čekala da dobijem inspriaciju i da se udubim u "problematiku". Konačno sam skupila snage, naoružala se strpljenjem i krenula u istraživanje, čitanje, i gledanje šta su druge pletilje uradile. Na you tube sam odgledala odličan video iz 6 delova, a na ovom blogu sam pronašla detaljno uputstvo red po red. I sve završila za tri dana. Kad odgledate video i radite po tebeli knjiga vam i ne treba! No, ako je neko baš želi, mogu da je skeniram i pošaljem!


Sad mi je jasno šta se i kako se radi, tako da će moje malo dete u najskorije vreme dobiti novi džemper. Ovo mi je služilo samo kao vežba i način kako da izračunam potrebnu veličinu igala i debljinu prediva. Ovo sam radila vunicom St. George, Sara 30, iglama br. 4. bilo mi je potrebno tek nešto više od 150 gr (4 štrene se ipak moraju kupiti). Po mojoj slobodnoj proceni ovo je veličina za dete od jedno 3 godine!


Danas mi je stigla i ova knjiga koju sam naručila preko ovog sajta. Naručila sam je u subotu uveče, a danas je poštar doneo. Prosto nisam mogla da poverujem. Znam da je mogu pronaći na pikasi, ali ipak više volim da je listam i u miru razgledam. A i cena je samo 7 i nešto evra. Mislim da vredi svaku paru!
Eto toliko od mene za danas, odoh sad da pletem kvadrate za prekrivač!

13 comments:

  1. :) ovo je baš medeno!!! Inače - mnogo mi se svidja ideja o snimcima na internetu i učenju raznim veštinama preko istih! Mnogo je lakše nego iz knjige, barem meni tako deluje :) I...da...kakav prekrivač?

    ReplyDelete
  2. preslatko,preslatko.
    potpuno se slazem sa tobom po pitanju učenja iz knjige,i meni se desavalo da u momentu ništa ne razumem.you tube je strava za učenje.sto se tiče knjige savrsena je i vredi svaku paru.(zapravo cena je smesna).

    ReplyDelete
  3. Videla sam taj kroj na mnogo dečijih džempera na Ravelry-ju ali nisam imala pojma da je tako komplikovano. Nekako, kad kažeš da se plete iz jednog dela, to implicira da je jednostavno. Je l' to ona Sara od St. George-a?

    ReplyDelete
  4. Ja sam se u zadnje vreme zarazila sa cvjetice! Stvarno jeftina knjiga, i ja sam moju kupila bash tako jeftino ali ova ima cak 100cvjetica.

    ReplyDelete
  5. Ova baby surprise jacket je jedan od najpopularnijih projekata na Ravelryju, mislim preko 10000 različitih jaknica je napravljeno i sve i jedna je originalna i drugačija. I tvoja je jako lijepa!
    Jedino i se nikako ne dopada u adult verziji, samo jednoj mršavici sam vidjela da dobro stoji, sve ostale bi bolje iskoristile vrijeme pletući nešto što će im bolje pristajati. Ovo jednostavno nije model za odrasle žene ... za djecu i bebe je fantastičan jer ti daje mogućnost iskorištavanja i komadičaka vune koje imaš po kutijama. Jedna moja prijateljica ih je nekoliko napravila, ali mislim da je uz sebe imala printanu verziju every row, ne onu zimmerman.

    ReplyDelete
  6. e da sam ti blizu sad bih ja dosla s Lolom i cvilila da joj ga daš dok ne popustiš! Ona je mega beba i popunila bi ga, garant!

    ReplyDelete
  7. Dzemperak je presladak, definitivno! Svaka ti čast kako si posvećena štrikanju, prosto ti zavidim.

    A i ona knjiga je odlična za takvog majstora kakav si ti! :)

    ReplyDelete
  8. Bogu hvala na youtubeu! I mene je puno puta spasio.
    Presladak puloverić! Fora mi je kako ispadne šatiran zbog kombinacije vune i tehnike pletenja.

    ReplyDelete
  9. hvala draga Artistice, fotke neće nedostajati, hvala za sve site adrese što se tiče pletenja, vjerojatno ću i ja naručiti knjigu, više me zanima heklanje iz nje, zapravo uzorci, kako bi lavanda "bonbonijere" bile varijacije na temu. A fotke prekrivača,,,, ispuni obavezu molim, da nahranimo oči....Cmok Loredana.

    ReplyDelete
  10. Slatki džemper, a knjiga mi je zagolicala maštu...

    ReplyDelete
  11. Tvoji radovi su uvek fenomenalni!!!
    Imam jedno pitanje u vezi knjige - kako si je poručila, da li si platila pouzećem, i kolika je poštarina? Ako imaš vremena, pošalji mi e-mail na analjib.t@gmail.com detalje, jer sam odlučila da naručim neke knjige sa sajta za koji si ostavila link - a potpuni sam duduk za tu vrstu sporta!
    Hvala unapred!

    ReplyDelete
  12. Zovem se Maja i mnogo mi se sviđa tvoj blog i radovi.Htela bih da napravim BSJ svom sinu ali malo mi je konfuzno,ako može mala pomoć.Hvala.Samo tako nastavi.....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...